Wat is glasvezel?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die in theorie lichtsignalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen. In grote delen van Nederland ligt al het telefoonnetwerk (ADSL) en de televisiekabel (COAX) in de grond. Op dit moment volgt glasvezel in een hoog tempo en maken er al veel mensen gebruik van glasvezeldiensten.

Over glasvezel kun je, net als over ADSL en kabel, internet, telefonie en televisie afnemen. Glasvezel kan een hogere internetsnelheid aan – in Nederland op dit moment tot wel 1 Gbps maar technici hebben de maximale snelheid over glasvezel nog niet kunnen achterhalen.

Eind 2011 waren bijna 1 miljoen huishoudens in 165 gemeenten aangesloten op het glasvezelnetwerk. Begin 2014 zal de 2 miljoenste glasvezelaansluitingen gerealiseerd worden. Een derde van deze huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder.

Onderzoeksbureau Telecompaper verwacht dat dit aantal flink zal groeien in de komende vier jaar. Zij verwachten dat in 2016 40% van alle huishoudens (ruim 3 miljoen huizen) is aangesloten op het glasvezelnetwerk en dat 50% van de huishoudens die aangesloten zijn, ook een abonnement heeft afgesloten (1,6 miljoen glasvezelabonnementen).