Televisie kijken via glasvezel?!

By 17 december 2014Glasvezel info

Televisie kijken via glasvezel, dat is genieten van haarscherp beeld en uitstekend geluid. Wilt u weten hoe glasvezel televisie werkt en wat de mogelijkheden zijn? Lees dan hier de beknopte uitleg.

Hoe werkt het?

Glasvezelkabels werken met licht (laser). Het lichtsignaal wordt door heel dunne glasvezels gestuurd, waardoor de kans op storingen veel kleiner is. In de regel maakt de provider een glasvezelaansluiting, dit gebeurt meestal in de meterkast. Vanaf dit punt kunt u, via een modem, de rest van de apparatuur aansluiten. Er zijn twee verschillende glasvezelnetwerken: WBA en WGDO. Woont u in een gebied waar WBA ligt, dan kunt u alleen glasvezel televisie van KPN krijgen. Woont u in een WGDO-gebied, dan kunnen ook andere aanbieders glasvezel televisie leveren.

Mogelijkheden van glasvezel televisie

Televisie kijken via glasvezel biedt praktisch dezelfde mogelijkheden als televisie kijken via de kabel of via DSL. Ook wanneer u glasvezel televisie heeft, kunt u gebruik maken van allerlei handige functies. Zo is er interactieve televisie en kunt u programma’s pauzeren of opnemen. Ook kunt u zich abonneren op extra zenders, zijn er HD-zenders en kunt u tv-kijken op uw tablet of smartphone.

Interactieve televisie

Heeft u een uitzending gemist of wilt u een film huren? Dan biedt interactieve televisie een uitkomst. De meeste uitzendingen van de publieke omroep zijn twee dagen lang gratis terug te kijken en met een Uitzending Gemist-pakket kunt u meerdere zenders terugkijken. Wat het huren van films betreft: hiervoor heeft u geen abonnement nodig omdat u per film betaalt.

HD-zenders en extra zenders

Aanbieders van glasvezel televisie hebben in hun basispakketten minstens 10 HD-kanalen zitten: de publieke omroepen en de zenders van RTL. U kunt deze basispakketten ook uitbreiden met extra zenderpakketten, bijvoorbeeld Eredivisie Live of Sport 1.

Apps

Live televisie kijken op uw tablet of smartphone? Dit kan met speciale apps, waarvan de mogelijkheden per provider verschillen. Sommige van deze apps bieden zelfs de mogelijkheid om opgenomen programma’s te bekijken.

Digitaal of analoog?

In het merendeel van de gevallen wordt glasvezel televisie digitaal aangeboden. In dit geval heeft u een decoder nodig. Zo’n decoder krijgt u in bruikleen van uw aanbieder. Enkele providers bieden nog analoge glasvezel televisie aan: hiervoor heeft u geen decoder nodig. Zeker als u meerdere televisietoestellen in huis heeft, is het verstandig om vooraf goed te informeren of de glasvezel televisie die wordt aangeboden digitaal of analoog is.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Leave a Reply