Hoe werkt glasvezel internet?

By 2 oktober 2014Glasvezel info

Glasvezel wordt altijd maar populairder. Het is de nieuwste manier om supersnel en betrouwbaar internet te ontvangen. Op veel plekken is het nu al beschikbaar. Maar wat is glasvezel internet? Hoe werkt het? En is het beter dan de vertrouwde kabel? Na het lezen van dit artikel, zult u weten waarom overschakelen naar glasvezel internet geen overbodige luxe is.

Wat is glasvezel?

De “gewone” kabel en telefoonlijnen werken door middel van koperen draden. Via elektrische stroom wordt er met die koperen draden data verzonden. Glasvezel werkt helemaal anders. Glasvezelkabels zijn namelijk haarfijne kabeltjes waar er geen stroom, maar laserlicht doorheen gestuurd wordt. Op die manier verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Het licht wordt aan en uit geschakeld. Dat zorgt vervolgens voor patronen. Die patronen worden dan omgezet naar data en verzorgen op die manier aan een hoge snelheid de dataoverdracht. Het principe is eigenlijk vergelijkbaar met morsecode.

Waarom glasvezel internet?

Eén woord: capaciteit. Internet en telecommunicatie nemen nu al een grote plaats in onze levens in. Dat aandeel zal alleen maar stijgen. De ene technologische innovaties volgen de andere razendsnel op. En die technologieën verlangen ook altijd maar meer capaciteit en snelheid. Met het oog op de toekomst zal glasvezel dan ook het antwoord bieden op de almaar stijgende vraag. Glasvezel internet wordt dus echt wel de toekomst.

Is glasvezel internet betrouwbaarder dan internet via de kabel?

Uiteraard. Glasvezel internet kent amper tot geen verzwakking van het signaal. De elektrische stroompjes via de kabel nemen immers in sterkte af naarmate de afstand toeneemt. Dat is niet het geval bij glasvezel. Het licht in de glasvezel kan tientallen kilometers reizen zonder dat het versterkt moet worden. Het licht in de glasvezel maakt immers een kleine hoek met de buitenkant van de vezel. Daardoor is er een constante reflectie, en wordt het licht bewaard in de vezel. Het is dan ook ongevoelig voor storingen, zoals dat wel het geval is bij koperen draden.

Haal het maximum uit glasvezel internet

Glasvezel internet werkt op dezelfde manier in huis zoals dat nu gebeurt: met netwerkkabels. De huidige kabels zullen dan ook nog altijd gebruikt kunnen worden. U vernieuwt echter best uw netwerkkabels. De oude kabels zullen immers nooit de maximumsnelheid van glasvezel internet behalen. U gebruikt beter netwerkkabels van CAT5e of CAT6.

2 Comments

 • Als je het maximale uit je internet verbinding wilt halen dan is glazvezel een goede keuze vooral voor in de toekomst de snelheden zullen omhoog gaan en hoewel dat heel leuk is ondersteunen de cat5 en 6 kabels dat niet.

  • Nico schreef:

   Hoi Elektricien,

   De snelheden die nu aangeboden worden via de meeste providers zijn over het algemeen snelheden die technology type EoF hebben.
   EoF staat voor ethernet over Fiber en de snelheden die erbij horen zijn tussen 30/30 Mb/s, 50/50 Mb/s en 100/110 Mb/s.
   Bovenstaande snelheden kunnen prima door cat5 en cat6 en voor de toekomst 500/500 Mb/s (GoF) en hoger zullen ze inderdaad een cat 7 moeten gebruiken die is bestand voor 10 gigabit.

   Mvg,
   Fiber Expert team

Leave a Reply